Dry Aged Ne Demek ?
Profesyonel mutfaklarda sıklıkla karşılaşacağınız ve etleri daha lezzetli hale getirecek dolaba dry aged et yaşlandırma dolabı denmektedir. Taze etler, dinlendirmek ve lezzetli bir hale getirmek için et yaşlandırma dolabında bekletilmektedir. Etlerin daha sağlıklı hale getirmesini sağlayan bu dolap oldukça kalitelidir. Aşçıların mutfaklarında, ve restoran mutfaklarında sıklıkla kullanılan profesyonel mutfak ürünüdür.
Dry aged et yaşlandırma dolapları et içerisinde bulunan mineralleri koruyarak dinlenmesini sağlamaktadır. Dolap içerisinde yer alan hava birimi 0 ve +2 olmaktadır. Kuru hava yapısına sahiptir. Bu dolap çeşitleri sayesinde ete el değmeden kolojen yapıları hijyenik biçimde değişmektedir. Gevşetilen kolojen yapılı etler ise daha lezzetli bir hal almaktadır.
Dry Aged Dolap Seçiminde Dikkat Edilecekler
Güçlü ve kaliteli bir hava kabinine sahip olan et dinlendirme dolabı dış sıcaklıktaki değişimleri engellemektedir. Kalitesiz dry aged dolabı eti bozabilmektedir. Bu nedenle dry aged et dinlendirme dolabı satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bunlar ise;
- Doğru Hava Koşuluna Sahip Olması Gerekir; Etler nem aldıklarında bozulabilmektedir. Bu nedenle alacağınız et yaşlandırma dolabının nem oranı oldukça düşük olmalıdır.
- Sıcaklık Kontrolünün Yerinde Olması Gerekir; Isıya duyarlı olan etler sıcak ortamlarda kokarak yavaş, yavaş bozulmaktadır. Bu nedenle kesilen et uzun bir süre kullanılmayacaksa soğutulmalıdır. Kasaplar veya profesyonel aşçılar mutfaklarında dry aged dolabı barındırmaktadır. Kaliteli dry aged et yaşlandırma dolabı ise yaklaşık sıcaklığı 1 ile 3 derece arasında olmalıdır.
- Havalandırma Seviyesi Yüksek Olması Gerekir; Dry aged et yaşlandırma dolaplarında bulunan havalandırma sistemlerinin kaliteli olması gerekmektedir. Aksi halde etler bir süre sonra bayatlayacak bakteri ve koku oluşturmaktadır.
- Sıcaklık Derecesi 0-4 Derece Arasında Olmalıdır; Daha yüksek sıcaklığa sahip olan et yaşlandırma dolaplarda mikroplar çoğalmaktadır.
- Havalandırma Derecesi 0,5-2 M/S Olmalıdır; Hava sistemi kaliteli olmayan dry aged et yaşlandırma dolapları içerisinde hava değişimi gerçekleşmez. Hava yeterinde değişim göstermezse mikrobiyolojik kültürler hızlıca çoğalmaktadır. Bu durum söz konusu olduğunda ise et bozulmaktadır.
- Dolap İçerisinde bulunan nem oranı %80 ile %85 arasında olmalıdır.